Onder die noemer hebben wij vorig jaar namens vele duizenden ondernemers campagne gevoerd tegen maatregelen in de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Want hoewel de wet de arbeidsmarkt op een aantal punten verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. Dat wordt met de WAB duurder en lastig te plannen. Terwijl tijdelijk werk voor ondernemers vaak geen keuze is, maar de enige mogelijkheid, omdat werk in seizoenen, bij pieken en ziekte zich nu eenmaal niet laat vatten in een vast dienstverband.
We hebben met onze campagne bereikt dat jongeren tot 21 jaar met een bijbaan van maximaal 12 uur per week niet onder het hoge WW-tarief vallen. Specifiek over seizoenswerk zijn we nog altijd met het ministerie in gesprek, omdat niemand van een ondernemer kan verwachten dat hij/zij een medewerker vast in dienst neemt, terwijl er slechts voor een paar maanden per jaar werk is. Aardbeien groeien nu eenmaal niet het hele jaar door en niemand gaat kamperen in de winter. Het is dan ook niet fair om ondernemers daarvoor wel met een hoge WW-premie te straffen. Die premie kan een individuele ondernemer tienduizenden euro’s per jaar kosten. Dat moet anders.
Nu de WAB met ingang van 1 januari 2020 een feit is, is de vraag: werkt de WAB voor jou? Waar loop je in de praktijk tegenaan? Naast informatie over de verschillende onderdelen van de wet waar je rekening mee moet houden, willen we via deze site graag horen hoe de wet voor jou uitpakt. Vragen, zorgen en problemen, je kunt ze hier melden. Op die manier houden we een vinger aan de pols en kunnen we ‘Den Haag’ duidelijk maken wat wel werkt en – vooral – wat niet.
In de WAB is iedere arbeidsovereenkomst zonder vaste arbeidsomvang een oproepcontract. Dat geldt dus voor nulurencontracten en voor min/maxcontracten met een flexibel aantal uren. Er is ook sprake van een oproepcontract als contractueel is uitgesloten dat de oproepkracht loon krijgt over niet-gewerkte uren, ook al is in dat contract wel een vast aantal uren vastgelegd.
Werkgevers mogen medewerkers die langdurig ziek zijn en niet meer in het bedrijf aan het werk kunnen komen, niet nog jaren tegen hun zin in dienst houden.